Reparasjon av ullundertøy, med fokus på KNÆR
Jeg har fått flere spørmål om reparasjon av ullundertøy, og da spesielt knær. Det er ikke uvanlig at tynne plagg gå MER istykker når man prøver å reparere dem, det skjedde med meg også det i begynnelsen, men nå holder reparasjonene lengre, så her kommer en liste med tips og veiledning jeg håper hjelper deg å finne en metode som fungerer for deg uten for mye prøving og feiling.
De reparasjonene jeg gjør selv tar jo ofte en stund, men med mindre intrikate design og litt lengre sting og mer repitisjon av det som fungerer istedenfor stadig utforskning av nye design vil disse tipsene også kunne føre til relativt raske og holdbare reparasjoner.
1. Ikke bruk for tykk tråd, da kan den ødelegge/rive nye hull.
- Bruker du broderitråd/moulinégarn for å sy kan den splittes opp slik at den ikke blir for tykk.
- Bruker du stoppetråd fra scanfil som kan være lit tykk for de aller tynneste plaggene så tilpass nåla (se punkt 10)
- Bruk gjerne stoppetråd fra notanotherhat, den er rekket opp av gamle plagg og kommer i mange ulike tykkelser som ofte er tynnere enn de man finner som ordinært stoppegarn.
- Kogintråd er også bomull og kan splittes opp som moulinégarn
- Har du arvet syutstyr eller finner noe på loppemarked er du kanskje heldig og finner nydelige bomull/silke blandinger eller annet som er supert for reparasjon av ullundertøy.
2. Bruk tynn nål med langt nåløye og gjerne avrundet tupp, slik at du treffer inne i maskene, og ikke tvers gjennom trådene i stoffet på buksa. Skal du sy litt broderiaktig, med mange små sting i ulike retninger anbefaler jeg "tapestry needle" str 20 og oppover (høyere tall = tynnere), men skal du stoppe, eller sy på lapper med lange rader trpklesting kan lange stoppenåler, "long darners" være bra. Str 3/9 for de tynneste ullplaggene.
3. På knær er det best å lappe, for der er det ofte veldig store områder som er slitt, så stopping kan bli litt vel mye jobb.
4. Lapp med tynt stoff! Tykke lapper vil ha for lite fleksibilitet sammenliknet med plagget og ikke bevege seg/gi etter ved bruk og da blir det gjerne hull rett over reparasjonen. Trenger du noe skikkelig tykt, for barn som gjør piruetter på knærne for eksempel ;), så legg heller flere lapper oppå hverandre, i ulike størrelser, så det blir en gradert overgang.
5. Reparer langt nok utenfor hullet, det er ofte tynnslitt langt utenfor selv hullet. Tenk på størrelsen på forsterkninger på knær på vinterdresser for eksempel
6. Bygger du opp med flere lapper kan noen være på innsiden og noen utsiden. Ha for eksempel de største inni, og bare dekk hullet til slutt med en liten lapp utenpå, som da er festet tvers igjennom lagene og er festet hovedsakelig i en lapp, ikke i et tynnslitt stoff!
7. Man kan ofre et plagg og lage lapper av det, da får man tynn ull som passer sammen med plagget som fikses. Tynne ullsokker kan også fungere, men self tynne ullsokker er ganske mye tykkere enn mye tynt ullundertøy.
8. Når du fester lappen(e) kan det være en fordel å sy mange rader eller sirkler eller liknende med tråklesting, fremfor å bare feste rundt kanten. Da får man fordelt belastingen av lappen utover istedenfor at alt "henger" på de øverste stingene som gjør plagget veldig sårbart akkurat der.
9. Jeg anbefaler ikke å bruke vliesofix på så tynne ting, det kan bli ganske stivt som kan gjøre det ubehagelig å sy i og det kan bli stivt så det revner rundt reparasjonen i bruk. For å feste mens du jobber kan du sy noen lange tråklesting, bruke sikkerhetsnåler (eller knappenåler mens du tråkler litt), eller feste litt punktvis med en limpenn.
10. Begynn fra midten og jobb deg utover så du ikke får en stor klump med slitt, utstrukket stoff på midten. Lag gjerne et kryss først, og jobb deg utover fra det.
11. Er det veldig utstrukket og slitt kan det være lurt å klippe bort det slitte eller i hvertfall ha lappen på utsiden slik at eventuelle klumper fra det utstrakte stoffet kommer på innsiden. (men lapper på innsiden er ofte fint fordi det blir en ganske diskret reparasjon!)
12. Å sy rader med tråklesting kan gå ganske fort! Spesielt hvis man ikke tar et om gangen. La deg gjerne inspirere av sashiko, og hvordan man syr mange sting av gangen (Se videoinnlegg om sashiko her, hopp frem 12 minutter for å se sømteknikken). Du trenger ikke ha helt lik teknikk eller sånt fingerbøll, men se om du finner en måte å inkorporere dette med å sy lange rader i ett strekk.
13. Er det tungt å dra stoffet over nåløyet?
Prøv å bytt nål til en som er litt større. Dette virker motsatt av det man tror, men nålen baner vei for tråden, så hvis det er hardt i overgangen mellom nål og tråd må nålen bli større og/eller tråden tynnere, sånn at du får en myk overgang og nålen får gjort jobben sin.
Man kan også prøve å liksom dytte/draskyve stoffet over nåla fremfor å prøve å dra nåla ut av stoffet. Det er mer skånsomt og kontrollert.
14. Ikke sy stramt! Det er alltid bedre om det er litt for løst enn litt for stramt. Når du snur og syr en ny rad kan det med fordel være litt ekstra løst akkurat der du snur, en liten løke ekstra sånn at stoffet kan bevege og strekke seg uten at tråden som ikke er fleksibel "holder igjen" og skaper belastning.
12. Du kan også stoppe. De samme tipsene gjelder da om å ikke sy for stramt, bruke passe nål og tråd tykkelse og å reparere langt utenfor det slitte området!
For å lære mer om stopping kan du se denne videoen, (fra 9.30 min)
Håper disse tipsene hjelper! Har du flere tips eller spørsmål? Del dem gjerne så kan denne veilednngen bli enda bedre!
Dette er et lite hull på rompa, men fremgangsmåten kan overføres til større reparasjoner.
Istedenfor å sy rundt kanten forlenges stingene utover som gjør at trådene er med på å bære vekten av lappen, ikke bare stofet rundt kanten av lappen.
Lapp på innsiden av en sokk, sjerneskudd som dekker hullene på forsiden.
Det blir gjerne flere hull ved bruk, som da kan dekkes av nye stjerner, men hullene er nå bare slitasje som ikke går utover funksjonen av plagget, og fordi lappen er festet over et stort område med mange sting blir ikke et lite hull eller et slitt område plutselig en stor revne. Plagget er forsterket og kan slites videre uten å behøve umiddelbar reparasjon.
Lapper på innsiden er veldig diskret og fint. Her er hullene dekket med små blomster, mens lappen forsterker det tynnslitte området.
På denne buksa er det brukt mange ulike teknikker, fordi jeg liker å teste forskjellige ting. Det betyr ikke at alle teknikkene er de raskeste eller mest holdbare. Min reparasjon er kontinuerlig utforskning og eksperimentering. Tipsene over er det jeg har lært av disse forsøkene, men en reparasjon som følger mine egne tips til punkt og prikke har jeg vel fortsatt til gode å utføre!
Så flott! Hvilket av settene du selger vil du anbefale til å reparere ulltøy? Sånn som du gjorde med den gule lappen over her? Og: tenker å bruke noen slitte ullklær til å lappe knær på andre ullklær. Når jeg da har klippet lappene, hvordan fester jeg trådene i klippekanten, så ikke lappen selv rakner? Jeg har overlock, så det er jo kanskje én mulighet? Eller …?