Diskrét lapping av revnede sømmer og stoffer
Iblant er uhellet ute og vi får stygge rifter og revner, ofte i nærheten av en søm eller kant. Det kan være vanskelig å vite hvordan man går frem for å fikse dette.
Takket være at hekten på en av favorittsommerkjolene mine hektet seg fast i trådene fra noe linstoff med råkanter jeg vasket samtidig (fordi jeg glemte at kjolen hadde en hekte i det hele tatt...) skal jeg nå vise deg et forslag til hvordan du kan gå frem for å få plagget nesten like fint som nytt, men med spor av litt ekstra kjærlighet og omsorg.
Det første jeg gjorde var å sprette opp alle sømmer i området, slik at jeg kunne stryke stoffet flatt overalt hvor det var noen form for skade. Jeg sprettet altså opp litt av glidlåsen også, tok av hekten, sprettet opp brettekanten og så videre. Det lønner seg å ha en oppspretter som er god å holde i, og skarp! (Hvis du har en knøttliten en der metallet nærmest bøyer seg når du prøver å kutte en tråd, så er det på tide å investere i en litt bedre en, ellers blir reparasjon og omsøm utrolig lite hyggelige prosjekter!)
Jeg valgte et stoff for å legge på innsiden av det skadede området som matchet med fargene i mønsteret, og hadde en liknende tykkelse og fasthet. Jeg hadde tilfeldigvis en stoffrest i silke liggende fra jeg studerte, så nå fikk den endelig bli brukt, sammen med litt gammel silketråd jeg har arvet.. Du kan også bruke sytråd eller broderitråd som du splitter opp så den blir tynnere.
Det enkleste ville kanskje vært å feste stoffet med litt limspray eller vliesofix før jeg sydde. Hvis du ikke har sydd så mye for hånd kan det hjelpe for å holde alt glatt og rett. Merk at ekstra lim kan gjøre det litt tyngre å sy gjennom stoffet enn uten. Så det er fordeler og ulemper med begge deler. Bruker du limstoff som vliesofix, eller annen form for lim, eller syr i litt tykke stoffer kan det være lurt å bruke fingerbøll. Knappenåler er selvfølgelig også til god hjelp, men kan iblant komme litt i veien når man syr for hånd.
Sy tråklesting frem og tilbake over hele det skadede området. Hver gang du er ferdig med en retning er det lurt å strekke og dra litt i stoffet for å passe på at du ikke syr for stramt, slik at alt holder seg glatt og fint.
Når du syr der det er hull kan det være lurt å legge stingene sånn at tråden går over sårkanten. Slik holdes kanten på hullet på plass og festes godt i stoffet under. Ikke sy mer enn 1 mm utenfor kanten på originalstoffet, fordi etterpå skal vi klippe rundt kanten!
Når du er ferdig å sy frem og tilbake en retning, så snur du alt 90 grader og syr fram og tilbake andre veien, ihvertfall over de områdene med hull/skade.
Du kan også sy alt dette på symaskin, hvis du vil at det skal gå litt fortere. På noen klær så vil kanskje maskinsøm se mer passende ut enn håndsøm! (Jeg sydde dette mens vi så på "Wizards, Tales of arcadia" på netflix med barna en lørdagsmorgen)
Jeg valgte å bruke en John James Cotton Darner nål for dette prosjektet. Stoppenåler er lengre enn ordinære synåler, slik at man kan tre stoffet på nåla, eller utføre "vevingen" når man stopper hull, over mye lengre strekk av gangen. Det kan man spare en del tid på, og det er litt lettere å få rettere søm også.
Når forsterkningsstoffet er sydd helt fast kan du klippe langs kanten, slik at du bare har igjen den fasongen du ville hatt på det originale stoffet før det gikk i stykker.
Nå kan du kopiere sømmene som var brukt opprinnelig og sy sammen plagget slik det var originalt. Dette kan du gjøre på symaskin eller for hånd med attersting for eksempel. Det vil være litt forskjellig fra plagg til plagg og hvor skadene er plassert, hva du trenger å gjøre. Under følger bilder av prosessen jeg fulgte på akkurat dette plagget.
Presset ned kanten med strykejern, samme bredde som tidligere og som rundt resten av ermet
Sydde ned kanten
Sydde ermet fast i ermehulen der det var sprettet opp, og kastet over kanten med fake overlock. Overlock søm eller sikk sakk funker også såklart :)
Sydde fast glidlåsen med glidlåsfot, og sjekket at den faktisk gikk ann å lukke. Glidlåsteipen var sydd fast i sømmonnet, så da gjorde jeg det også.
Så brettet jeg inn sømmonnet/kanten og sydde den fast med noen sting frem og tilbake akkurat på nedbretten under ermet, ca 1 cm fra glidlåsen/brettekanten.
Så gjenstod det bare å sy på hekten igjen. Jeg pleier ofte å feste hekten i øyet på den andre siden for å finne riktig plassering. Det er fort gjort å feste den litt for langt ut, så det å feste dem sammen hjelper for å beregne. Jeg syr de to øynene ned, og så syr jeg noen sting over halsen også, akkurat der hvor det bøyer seg, slik at hekten ligger flatt på stoffet.
Her er den ferdige reparasjonen på innsiden! Å prøve å fikse dette uten å sprette opp ville nok tatt minst like lang tid, vært mer forvirrende og frustrerende, og gitt et mer rotete resultat. Å huske at alle plagg er satt sammen av sømmer og mønsterbiter som er flate gjør det mye enklere å tenke ut løsninger. Er det for vanskelig å fikse i 3d, så bare gjør det som skal til for å fikse det flatt først :)
Jeg er kjempefornøyd med denne reparasjonen! Det ble mer diskret enn jeg hadde trodd, noe jeg nesten ble skuffet over! Med et mørkere stoff og annen trådfarge ville den blitt så godt som usynlig for de som skulle ønske det.
Jeg elsker at jeg hadde silkestoff og silketråd, det føles som reparasjonen gir et lite snev av solskinnsluksus der under armen.
Kjolen ble med ut på tur til Hovedøya, relativt kort tid etter at den tørket ferdig fra den skebnesfulle runden i vaskemaskinen.
Oppsprettingen og håndsømmen gjorde jeg mens vi så på en serie med barna, og maskinsømmen tok mye mindre tid enn å dokumentere med bilder. Å finne en ny kjole jeg likte like godt til liknende bruk ville tatt mer tid enn å fikse denne, og definitivt kostet mer penger! Så da har jeg spart både tid, penger og miljøet, og fått beholde kjolen jeg er glad i, med et lite spor av ekstra kjærlighet under armen <3
Still gjerne spørsmål hvis det er noe jeg kan hjelpe deg med!
Lykke til med din neste reparasjon!
Så utrolig nydelig. 😍 😍 Glad for at dette er populært, og at noen viser hvordan det skal gjøres. Sashiko er kjempegøy. Jeg har faktisk babylock sin Sashiko maskin. Et flott verktøy. 😍
Nydelig arbeid. 😍
Så utrolig nydelig. 😍 😍 Glad for at dette er populært, og at noen viser hvordan det skal gjøres. Sashiko er kjempegøy. Jeg har faktisk babylock sin Sashiko maskin. Et flott verktøy. 😍